2010 – 2012

 

V roce 2010 byl zahájen vývoj elektronického vybavení zařízení EWA.

Jedná se o jedinečný stroj z produkce české firmy Agro-eko, určený ke zpracování biologického odpadu a biomasy. Jedno toto zařízení je schopno zpracovat 1000 tun odpadu ročně a přeměnit ho buď na kompost, nebo palivo.

EWA je zařízení umístěné v ISO kontejneru o rozměre 2,4 x2,4 x12,7 m. Jedná se vlastně o takovou velkou „termosku“, kde vnitřní nerezový plášť je izolován od stěny minerální vatou. Do tohoto prostoru je naskladněna biomasa a za pomoci aerobních bakterií je přeměněna na výrobek, v tomto případě kompost nebo palivo, které je pak spalováno v teplárnách. Elektronika se stará o to, aby bakterie „pracovaly na plný úvazek“ a během 96 hodin přeměnily odpad na palivo.

V roce 2012 se vyvíjel další článek zařízení EWA. Jedná se o spalování biomasy přímo u zařízení EWA. Produktem bude čistý, vysoce hořlavý plyn, který bude pohánět agregát na výrobu elektrické energie. Přinese to několik nesporných výhod oproti větrným a fotovoltaickým elektrárnám. Jednak spalovat můžeme kdykoliv a nemusíme čekat na slunce a vítr, navíc biologických odpadů lidstvo produkuje stále více. Použiji-li na závěr slova klasika tak „hov.. hoří”